Гърция беше глобена с 5,5 милиона евро за незаконна държавна помощ на предприятие

https://www.24chasa.bg/novini/article/10689814 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Съдът на Европейския съюз осъди Гърция да плати еднократна глоба в размер на 5,5 милиона евро и по 4,368 милиона евро за всяко шестмесечно закъснение във възстановяването на отпуснатата на предприятието за добив на никел Ларко държавна помощ, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

В излязлото по-рано днес съдебно решение се отбелязва, че разследването на случая е започнало от Европейската комисия през март 2013 г. и обхваща отпуснатите държавни помощи за годините 2008 г., 2010 г. и 2011 г., както и увеличаване на капитала на Ларко през 2009 г.

През март 2014 г. ЕК е излязла със съобщение, че приема отпуснатата държавна помощ като незаконна и несъвместима с вътрешния пазар, като е поискала сумите да бъдат възстановени.

Междувременно Гърция е декларирала пред ЕК, че възнамерява да продаде определени активи на компанията чрез организирането на две отделни процедури.

"След приключване на процедурите и независимо от резултатите им, Ларко ще бъде обявена в несъстоятелност съгласно националното законодателство, а останалите й активи ще бъдат прехвърлени съгласно процедурата по ликвидация", е заявила Гърция тогава по отношение на намеренията си.

През 2016 г., след като Гърция не е изпълнила задълженията си по случая, ЕК е предала случая на Европейския съд. С решение от 9 ноември 2017 г, съдът в Люксембург е отсъдил в полза на ЕК.

На 29 януари 2020 г. Европейската комисия е завела ново дело с довода, че Гърция продължава да не изпълнява задълженията си. През февруари 2020 г. Гърция включва собствеността на компанията в специален режим на управление. Според ЕК Гърция не е предприела мерки за възстановяване на държавната помощ.