Вицепремиерът Асен Василев се срещна с посланиците на Финландия, Швеция и Дания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690033 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Асен Василев се срещна с посланиците на Финландия, Швеция и Дания Снимка: Пресцентър

Вицепремиерът Асен Василев се срещна с посланиците на Финландия, Швеция и Дания, съобщи пресцентърът на министерството.
Акценти в разговора на заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев с Кристина Кувая-Ксантопулос - посланик на Финландия, Катарина Рангнит - посланик на Кралство Швеция, и Йес Брогорд Нилсен - посланик на Кралство Дания са били националния план за възстановяване и устойчивост, готовността на България за приемане на еврото и подготовката на бюджета на страната за 2022 г.
По време на срещата министър Василев е информирал, че се работи по корекцията на Плана за възстановяване и устойчивост, като основно се правят промени в областите за здравеопазване, транспорт и електроенергия.
"Енергийната система на България трябва да стане по-зелена, като това ще се постигне като се изградят мощности чрез използване на геотермални и други алтернативни енергийни източници", е подчертал вицепремиерът. Той е заявил, че проектите от Плана трябва да се реализират по прозрачен начин, за което ще се гарантира и чрез повишаване на капацитета на Агенцията по обществени поръчки.
По темата за въвеждането на еврото в страната ни Асен Василев информирал посланиците, че през 2021 г. е изработен план, в който са заложени основните дейности по замяна на националната валута, като до средата на годината ще стартира широка и достъпна информационна кампания.