Наградиха русенски училища – екошампиони, на тържествена церемония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690132 www.24chasa.bg

Русенските училища – екошампиони, бяха наградени на тържествена церемония.

Днес в СУ „Васил Левски“ на тържествена церемония бяха наградени училищата от община Русе, които се включиха в първото издание на инициативата на „Екопак“ - „Екошампиони“. В нея участваха 11 хиляди ученици от 1 до 12 клас в 20 училища, които с общи усилия събраха над 2200 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки с тегло почти 4 тона. Големият победител за община Русе бе ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Николово, а наградите бяха интерактивна дъска, тенис маса с регулируема мрежа и 5 комплекта хилки с топчета, и 2 комплекта за бадминтон, връчени от заместник – кмета Енчо Енчев.

Първи подгласник на еко инициативата стана ОУ „Олимпи Панов“, а втори – ОУ Васил Априлов“. Всички училища получиха поощрителни награди – по 5 комплекта топки за футбол, баскетбол и волейбол, заедно с две мрежи.

"От децата можем само да се учим. Те виждат околната среда като нещо, за което трябва да се грижат и пазят, а не като място за трупане на отпадъци", каза заместник-кметът Димитър Недев.

Той благодари на учениците за усърдната работа и изрази надежда, че еко кампанията ще се превърне в ежегодно събитие.

Чрез кампанията „Екошампиони“ „ЕКОПАК България“ и Община Русе целят да помогнат за изграждането на навици сред децата и семействата за разделно изхвърляне на отпадъците от пластмаса, алуминий, хартия и стъкло в обособените за целта цветни контейнери и по този начин да осигурят по-чиста градска среда и ресурси за кръговата икономика. Освен дунавския град, в нея се включиха Бургас и Добрич, които събраха 7619 чувала с рециклируеми отпадъци от опаковки - използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, и с помощта на стотици учители бяха преподадени 924 еко-урока.