Аналена Бербок: И германските дипломати от нацистката ера носят вина за Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690332 www.24chasa.bg
Аналена Бербок

Външният министър на Германия Аналена Бербок заяви днес, че дипломатите на страната от времето на нацизма носят обща вина за Холокоста и поиска повече обучения на персонала на дипломатическото ведомство, за да се противопоставят те срещу всички форми на дискриминация, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление по повод 80-годишнината от конференцията във Ванзее Бербок заяви, че е важно да се признае ролята, която са изиграли членовете на германската дипломатическа служба по онова време.

Срещата на висши нацистки служители край берлинско езеро на 20 януари 1942 г. се разглежда като ключов момент, когато Германия започва да изпълнява плана за систематично задържане и избиване на всички евреи в Европа.

"Днес си спомняме за убитите еврейски жени, мъже и деца, както и за тези, които са оцелели от Холокоста", каза Бербок. "Никога няма да забравим какво им причини Германия", допълни тя.

Външната министърка добави, че служителите на външното министерство, "които са се поставили в услуга на престъпленията и геноцида на нацисткия режим, също носят отговорност за страданията на тези хора".

"Тази глава от историята трябва да ни подейства като стимул, за да гарантираме, че нищо подобно няма да се повтори", добави тя.

Анализ с критичен поглед на ролята, изиграна от министерството, вече е част от обучението, което преминават дипломатите, включително как да разпознават и да се противопоставят на антисемитизма.

"Отсега нататък на всички наши служители по света ще бъде напомняно за това на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста на 27 януари'', каза Бербок. "Намеренията ни са да се фокусираме още по-силно върху въпросите на разнообразието и антидискриминацията в контекста на допълнителното обучение, за да гарантираме, че служителите ни ще продължат да бъдат бдителни", подчерта тя.

Координаторът на германското правителство за борба с антисемитизма призова учителите да бъдат задължени да посещават мястото на конференцията във Ванзее или бивши концентрационни лагери като част от обучението си.

Феликс Клайн заяви пред германската медийна група Функе, че антисемитизмът продължава да бъде сериозна заплаха в Германия, въпреки че от края на Втората световна война вече са изминали 77 години.