Червен код за опасност от COVID въведоха в Молдова

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690576 www.24chasa.bg
COVID-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

Учениците в Молдова преминават към онлайн обучение през следващите две седмици заради коронавирусната ситуация в страната. Във всички райони приоритет ще бъде дистанционната работа. Това заяви днес министърът на здравеопазването Ала Немеренко преди заседанието на Националната комисия по извънредни ситуации в здравеопазването, предаде държавна информационна агенция Молдпрес, цитирана от БТА.

Министърката съобщи, че в цялата страна се въвежда червен код заради ситуацията с коронавируса и всички частни събития ще бъдат отменени.

"Днес червеният код вече действа в цялата страна. Предлага се училищата да минат на дистанционен режим на обучение, който първоначално ще е две седмици. Броят на хората, които могат да влизат заедно в търговски центрове, също ще бъде намален от трима на двама души. Частните събития от всякакъв вид ще бъдат отменени. Ще бъде задължително и представянето на сертификати за КОВИД-19 за влизане във всеки търговски обект или офиси", каза министърката.

Немеренко отбеляза, че тази вълна от COVID-19 е поразила тежко съседните страни и призова гражданите да бъдат бдителни и да се ваксинират.

Освен това, днес парламентът на Молдова одобри предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в енергийния сектор заради проблемите с плащането на сметките към "Газпром". Новият режим ще бъде в сила 60 дни.