Турция може да организира преговори между Русия и Украйна в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690752 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция планира да организира преговори по Минските споразумения в Истанбул, като покани на тях представители от ОССЕ и Донбас, съобщи пред журналисти източник от турското министерство на външните работи, предадоха турската телевизия ТРТ-Хабер и РИА Новости.
По данни на източника Турция планира да направи тези срещи "редовни и чести", а датата за преговорите засега не е определена, предаде БТА.
Продължават преговорите за организацията на тази среща, датата засега не е определена, каза представителят, като добави, че още от началото на украинската криза Турция е заела ясна позиция.
Позицията ни включва следното: необходимост от стъпки за намаляване на напрежението, за предотвратяване на въоръжен конфликт, както и по-нататъшно подкрепяне и засилване на диалога. Имаме такава позиция и в НАТО, посочи източникът.
Турският президентски говорител Ибрахим Калън заяви вчера, че държавният глава Реджеп Тайип Ердоган ще посети Киев в най-скоро време, както и че е поканил лидерите на Русия и Украйна в Турция, за да опитат да разрешат разногласията помежду си. По непотвърдена засега информация посещението на Ердоган в Киев може да се състои на 3 февруари.