Кристин Лагард: На следващите евробанкноти да бъдат изобразени Леонардо да Винчи и Симон Вейл

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690753 www.24chasa.bg
Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова на следващите евробанкноти да бъдат изобразени художникът и изобретател Леонардо да Винчи и френската философка Симон Вейл, съобщи Франс прес, цитирано от БТА.

В интервю пред радио "Франс ентер" (France Inter) Лагард изтъкна, че на банкнотите трябва да стоят ликовете на големи, истински европейци от историческо време, за да могат хората да се припознаят в тях.

За да бъдат удовлетворени всички европейци при въвеждането на общата валута през 2002 година, на нейните седем вида банкноти бяха изобразени римски или готически арки или модерни архитектурни елементи.

Двайсет години по-късно, ЕЦБ обяви в началото на декември проект за нови изображения върху евробанкнотите до 2024 година.

Сегашните илюстрации отразяват по символичен начин различни епохи от европейската история, така че страните членки успяха да избегнат опитите да се споразумеят за твърде ограничен брой видни исторически личности.

При първите евробанкноти бяха забранени символи за национална идентичност като портрети на известни личности, използвани обикновено за националните банкноти.

Списъкът с бъдещите щастливи избраници ще бъде много ограничен, тъй като вече купюрите са само шест - от пет, десет, двайсет, петдесет, сто и двеста евро, след изчезването на банкнотите от 500 евро.

За следващата серия могат да бъдат избрани и емблематични монументи, посочва групата от представители на обществото и 19 експерти, по един на всяка държава членка.

Създателят на първите евробанкноти, бившият специалист по графични изображение в австрийската централна банка Роберт Калина заяви неотдавна в интервю за АФП, че добър избор биха били големи композитори като Бетовен или Моцарт, които не биха могли да се причислят към отделна държава.