САЩ: Ще има бърз и суров отговор, ако Русия изпрати военни сили в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10690802 www.24chasa.bg
Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че неговата страна и съюзниците й ще отговорят бързо и сурово на евентуално изпращане на руски военни сили в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Изявлението на Блинкън в Берлин изглежда е още един опит да се премахне всякакво съмнение в позицията на САЩ и съюзниците им от НАТО, след като президентът Джо Байдън беше критикуван за изказване, че "ограничено нахлуване" на Русия би довело до по-малък отговор. По-късно той уточни, че е имал предвид невоенни действия.

Водещи американски и европейски дипломати се опитват да демонстрират единен фронт срещу Русия предвид притесненията, че Москва може да подготвя инвазия на Украйна. Около 100 000 руски военни са струпани в близост до границата между двете държави и вчера Байдън заяви, че според него Москва ще извърши инвазия. Той предупреди руския президент Владимир Путин, че в такъв случай страната му ще плати "тежка цена" в загубени животи и потенциално изключване от глобалната банкова система.

Блинкън преговаря днес с дипломати от Германия, Франция и Великобритания. Ден по-рано той се срещна с украинския президент в Киев, за да обсъди заплахата.

Русия отрича да планира инвазия и на свой ред обвини днес Запада, че планира провокации в Украйна, като се позова на неотдавнашната доставка на оръжия за страната с британски военни самолети. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че твърденията на Украйна и Запада за предстоящо нападение от страна на Русия са "прикритие за собствените им мащабни провокации, включително с военен характер".

САЩ и НАТО са изправени пред трудна задача в украинската криза. Байдън е заявявал, че не планира да изпраща войски в случай на руска инвазия. Но той би могъл да прибегне до серия от по-малко драматични, но все пак рисковани военни варианти, включително подкрепа за украинска съпротива след инвазията.

Причината САЩ да не се включват директно в евентуална руско-украинска война е проста. Вашингтон няма договорни задължения към Киев, а евентуална война с Русия би била огромен риск. Да се направи твърде малко обаче също крие рискове, отбелязва АП.

Очаква се днес Блинкън да изнесе реч за украинската криза в Берлин, преди да отлети за Женева, където утре му предстои среща с руския външен министър Сергей Лавров