Американските сенатори блокираха замислената от Байдън голяма избирателна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691104 www.24chasa.bg
Джо Байдън. Снимка РОЙТЕРС

Американските сенатори нанесоха болезнен удар на президента Джо Байдън, като "погребаха" замислената от него голяма избирателна реформа, за която той казваше, че ще защитава правото на достъп до урните на афроамериканците, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Десет месеца преди изборите по средата на мандата президентът искаше неговата реформа да създаде законова рамка за организиране на федералните избори. Той се опитваше същевременно да анулира серия от рестрикции, приети в редица консервативни щати след изборите през 2020 г. Сред тях е например забраната, наложена в щата Джорджия, да се раздават напитки и закуски на чакащите на опашката за гласуване, или забраната да се рекламира гласуването по пощата, въведена в щата Тексас. Според републиканците тези рестрикции засилват сигурността на изборите в страната. Неправителствени организации обаче критикуват тези мерки, които според тях, дискриминират афроамериканците, които гласуваха в голяма степен за Байдън на последните избори.

Лагерът на президента искаше на всяка цена Конгресът да приеме голямата избирателна реформа, преди изборите по средата на мандата, на които демократите рискуват да изгубят крехкото си мнозинство в Конгреса. Но републиканската опозиция, която е против реформата, твърдеше, че тя ще позволи на демократите да поемат контрола върху изборите в цялата страна.

Дебатите по законопроекта започнаха вчера в Сената на американския Конгрес. Но през изминалата нощ, след бурни дискусии, републиканската опозиция блокира прокарването на законопроекта. Тя лиши демократите от тяхното мнозинство от най-малко 60 гласа, нужно им в Сената, за да бъдат преустановени дебатите и да се подложи текстът на гласуване. Демократите се опитаха все пак за прокарат текста само с гласовете на своите сенатори, тъй като законът им дава това право, но тогава двама умерени демократи в Сената - Кирстен Синема и Джо Манчин се противопоставиха на законопроекта. Така предложеният от Байдън нормативен акт бе "погребан" в Сената.

На пресконференция след това Байдън подчерта, че не е изчерпал всички опции, за да защити правата за гласуване и достъпа на афроамериканците до урните. Но той не навлезе в повече подробности.