Над 40 са починалите монаси в Света гора от началото на пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691182 www.24chasa.bg
Манастир в Света гора Снимка: архив

Над 40 са починалите монаси в Света гора от началото на пандемията, съобщава "Прото тема", цитирайки публикация на в."Та неа". От общо 1800 монаси на Атон, около хиляда са преболедували коронавируса поне едни път, пише БТА. Сред тези, които са оздравели, едва 500 са ваксинирани.

Тази седмица в здравния център в Света гора са поставени 150 трети дози от ваксината срещу КОВИД-19.

Според информация на изданието сред постоянните жители на Атон са и 400 сръбски, руски, български и румънски монаси, на които се носи славата на категорични противници на ваксините и когато сред тях има заболели отказват да бъдат преглеждани от гръцки лекари и викат доктори от Белград.

Игуменът на манастира Есфигемен архимандрит Вартоломей смята, че броят на починалите, вследствие на заразяване с КОВИД-19, монаси са над 40. Само вчера в Света гора са починали двама.

"Отидоха си много достойни хора, които можеха още много да предложат. Много монаси боледуват. Други са интубирани. Сърцето ми страда ", казва Вартоломей за "Та неа".

Изданието припомня, че след изказване на Вартоломей, че монаси, противопоставящи се на ваксинацията, призовават вярващите да не се ваксинират, прокуратурата в Солун направи проверка.