От паркинга на парламента ще гласуват за президент заразените с COVID италиански депутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691514 www.24chasa.bg
Серджо Матарела СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

На депутатите, които са с положителен тест за КОВИД-19, може да им бъде позволено да гласуват за следващия президент на Италия от паркинга на парламента, съобщиха от кабинета на председателя на долната камара на парламента, цитирано от БТА. Това може да стане, при условие че правителството им предостави специално разрешение да напуснат домовете си, съобщи Ройтерс.

Над 1000 членове на парламента и делегати от регионите ще започнат да гласуват на 24 януари за наследник на президента Серджо Матарела.

Предложението за използване на паркинга беше направено след среща между председателя на долната камара на парламента Роберто Фико и лидерите на партиите в нея, които поискаха да се гарантира, че всички ще имат право на глас.

Към момента около 35 депутати са дали положителен резултат при тестове за КОВИД-19 или са в изолация, съобщиха парламентарни източници пред Ройтерс. Това може да повлияе на мнозинството, необходимо за избор на нов държавен глава.

Сега правителството трябва официално да одобри временно изключение от правилата за изолация за тези, които искат да гласуват, съобщиха от кабинета на председателя на парламента. За провеждане на изборите във всеки от първите три вота е необходимо мнозинство от две трети. След това е необходимо обикновено мнозинство.