Прекратяване на мандата си и нови избори предложи правителството на Черна гора на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691659 www.24chasa.bg
Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич СНИМКА: Туитър

Правителството на Черна гора реши да предложи на парламента да прекрати мандата си и да свика нови избори, съобщават черногорските медии, цитирани от БТА.

"След ясно изразеното намерение на партията УРА, Демократическата партия на социалистите и техните сателити да изберат ново правителство на малцинството по антиконституционен начин, става ясно, че новите избори са единственият начин за разрешаване на най-тежката криза в новата история на Черна гора", написа премиерът Здравко Кривокапич във Фейсбук.

Правителството предлага парламентът да се събере на извънредно заседание на 4 февруари с дневен ред предложение за съкращаване на мандата на Скупщината на Черна гора, пише в оповестения от премиера документ.

Според конституцията на страната мандатът на парламента може да бъде съкратен или Скупщината да бъде разпусната. Съкращаване на мандата може да бъде предложено от президента, от правителството или въз основа на 25 подписа на депутати, като тогава то се приема с мнозинство от гласовете /41 гласа от общо 81/.

По-рано в парламента бяха внесени инициативи за гласуване на недоверие на правителството на Кривокапич. В отговор той внесе предложение за оставка на инициатора за гласуване на недоверие на кабинета - вицепремиера Дритан Абазович.

Извънредното заседание на черногорския парламент по въпроса за недоверие към правителството ще се състои на 4 февруари, а на 3 февруари ще бъде обсъдена инициативата на премиера Кривокапич за оставка на вицепремиера Абазович.