Руската централна банка предложи забрана за използване и копаене на криптовалути

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691800 www.24chasa.bg
Съществуват над 7800 вида криптовалути, а най-известната и скъпа е биткойн. СНИМКА: РОЙТЕРС

Руската централна банка (РЦБ) предложи днес да бъдат забранени използването и копаенето на криптовалути на руска територия, посочвайки като основания заплахи за финансовата стабилност, благополучието на гражданите и суверенитета си над паричната политика, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Русия от години се противопоставя на криптовалутите, твърдейки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризма. В крайна сметка през 2020 г. Москва ги легализира, но забрани да бъдат използвани като платежно средство.

В доклад, публикуван днес, РЦБ твърди, че спекулативното търсене е основният фактор за бързия растеж на криптовалутите и те имат характеристиките на финансова пирамида. Регулаторът предупреждава за евентуални балони на пазара, които могат да застрашат финансовата стабилност и гражданите.

Банката предлага на финансовите институции да се забрани да извършват всякакви трансакции с криптовалути, като бъде разработен механизъм, който да блокира трансакциите, насочени към купуване и продажба на криптовалути.

Предложената забрана включва борсите за криптовалути. Не се предвиждат обаче ограничения за притежаване на дигитални валути, допълни представител на ръководството на РЦБ.

Годишният оборот на трансакциите с криптовалути в Русия достига около 5 млрд. долара, според централната банка.