Първи българин, даден на съд от Кьовеши за подкуп - главен експерт Траян Делиагов от фонд “Земеделие”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691851 www.24chasa.bg
ЛАУРА КЬОВЕШИ

 Делото срещу чиновника е внесено в Специализирания наказателен съд само 4 месеца след ареста му

 Искал два пъти по 5000 лв. от земеделец, за да му преведат отпуснати европейски пари и да не му правят проверки

38-годишният Траян Делиагов е първият българин, когото Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши предава на съд у нас, научи “24 часа”.

Това се случва само 4 месеца след ареста на главния експерт в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Той ще отговаря за подкуп от земеделския производител Илия Гънгов от пловдивското село Строево. Делото започна в четвъртък в Специализирания наказателен съд със закрито разпоредително заседание. Делиагов още е в ареста.

Земеделецът Илия Гънгов кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, която се управлява от ДФЗ. Гънгов има три земеделски фирми, занимава се с производство и търговия на зърно, маслодайни култури, плодове и зеленчуци. Одобрили го за финансиране и трябвало да получи 600 хил. лв. Парите обаче така и не пристигали.

През февруари 2021 г. Гънгов започнал да търси решение на проблема. Негов приятел му дал името и мобилния телефон на Траян Делиагов, който е главен експерт във фонда. На среща държавният служител му обяснил, че знае защо плащанията закъсняват, както и че може да му помогне.

Обявил 5000 лв. за

услугата, а в замяна

щял да говори с

колегите си от фонда

да пуснат парите

Още преди да даде подкупа, Гънгов получил първоначални субсидии, но не цялата сума. След като дал 5-те хил. лв. на Делиагов, получил цялото финансиране.

Това обаче не било всичко. Субсидията на земеделеца била по 9 мерки на програмата. Траян Делиагов му поискал по 5 хил. лв. за всяка от тях, за да няма проблеми с проверки след получаването им.

Така Гънгов дал още

5000 лв., но след

това подал сигнал в

ГДБОП за изнудването

- през юли м.г. Тогава започва разследване под надзора на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Делиагов е арестуван на 2 септември. Иззети са лаптопа му, служебния компютър, мобилните телефони, записките му на тефтери и други вещи.

“24 часа” се свърза със земеделеца Илия Гънгов. Той не знаеше, че делото вече е в съда, нито че е изпратено на Европейската прокуратура. Сподели само, че е разпитван като свидетел няколко пъти, включително пред съдия.

Разследването реално започва в Окръжната прокуратура, но по това време Европейската вече работи. И тъй като става дума за субсидии от Брюксел, материалите са докладвани на Върховната касационна прокуратура, в която има звено за контакт с институцията на Кьовеши. Делото е изпратено там по компетентност и го поемат делегираните в България европейски прокурори.

Месец след ареста Траян Делиагов е уволнен от фонд “Земеделие”. Там той е работил над 10 г. в звеното за сертификация на разходите по Програмата за развитие на селските райони. Той е обжалвал заповедта за уволнението, но казусът не е приключен в съда. Преди ДФЗ е бил служител в Столичната община.

В края на октомври по разследване на Европейската прокуратура за източване на ДДС при търговия с коли беше арестувана и Софка Божилова от Пещера. Тя е била съпруга на италианец, свързан с мафиотската организация Ндрангета, а на нейно име са били регистрирани фирми, с които колите са се търгували на занижени цени. Божилова вече е екстрадирана в Германия, където разследването за щети от 13 млн. лв. се води от делегираните европрокурори там.