Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691880 www.24chasa.bg
Лена Бориславова

Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове, а на тези, които не са образувани и стоят на трупчета, ще бъде даден нов тласък, за да могат да бъдат разпределени бързо. Тези думи на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, предизвикаха реакция на Специализирания наказателен съд в четвъртък. Бориславова говори по Би Ти Ви за предстоящото закриване на специализираното правосъдие и реформата в КПКОНПИ.

“Обществото очаква изказванията по специфични теми да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. Всички дела, които постъпват в българските съдилища, включително в специализираните, се образуват и се разпределят на съдебните състави още същия ден или най-късно на следващия. Този процес се отчита електронно”, пишат в позицията си от Специализирания наказателен съд. Посочват, че данните се отразяват веднага във Висшия съдебен съвет и всеки може да провери това в системата.

“Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено “на трупчета”, както твърди Бориславова. Никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции”, казват от институцията.

Говорейки за дела “на трупчета”, Бориславова вероятно има предвид тези, които са на разследване в Специализираната прокуратура и по тях няма внесен обвинителен акт в съда, показа проверка на “24 часа”. (Кои са процесите “на трупчета” и кои са в ход - виж в инфографиката.)

Според съдиите обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища е незачитане на принципа на разделението на властите и непознаване на материята. В Специализирания наказателен съд има сложни и обемни дела, по които има хиляди папки с доказателства и стотици свидетели.