Критикуват в доклад бившия папа Бенедикт Шестнадесети за сексуални злоупотреби

https://www.24chasa.bg/novini/article/10691946 www.24chasa.bg
Оттеглилият се Папа Бенедикт Шестнадесети СНИМКА: Ройтерс

Докато е бил архиепископ на Мюнхен, бившият папа Бенедикт Шестнайдесети не е предприел действия срещу духовни лица във връзка с четири предполагаеми случая на сексуални злоупотреби, които са извършени в неговата архиепархия, се казва в доклад, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Архиепархията Мюнхен и Фрайзинг е поискала от мюнхенската адвокатска кантора "Вестфал Шпилкер Вастл" да разследва предположения за сексуални злоупотреби, извършени в диоцеза между 1945 и 2019 г. Адвокатите е трябвало да открият лицата, които са знаели за случващото се и да проверят в каква степен те са били запознати с криминалните деяния.

Вниманието се е фокусирало върху Йозеф Ратцингер, по-късно папа Бенедикт Шестнадесети, който между 1977 и 1982 г. е оглавявал архиепархията на Мюнхен и Фрайзинг. Откакто се оттегли от Светия престол през 2013 г., Бенедикт, който сега е на 94 години, живее във Ватикана.

В изготвения по случая доклад се твърди, че в епархията е имало най-малко 497 жертви на сексуални посегателства, като повечето от тях са момчета. Вероятно има още много случаи, за които не е съобщено нищо, се казва в доклада, изготвен от адвокатската кантора.

Предполагаемите извършители на сексуални посегателства са поне 235 души, като сред тях има 180 духовни лица, допълва ДПА. Поне 40 от тях са се върнали на духовна служба въпреки предположенията, че са извършвали или толерирали сексуални злоупотреби.

Всички, участвали в разследването, са съгласни, че Ратцингер не е направил нищо по отношение на посегателствата при поне четири случая, заяви адвокат Мартин Пуш и допълни, че бившият папа категорично отрича да носи отговорност по тези обвинения.