961 отиват на конгреса на БСП, а настроенията са: подкрепа за Корнелия Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/10692062 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова на 49-ия конгрес на БСП.

Сред делегатите върви подписка да не се приема оставката на лидерката, за да не разклатят партията и управляващата коалиция

Препотвърждаване на подкрепата за лидера в оставка Корнелия Нинова. Такива са настроенията в БСП ден преди заседанието на 50-ия конгрес на партията.

В събота 961 делегати и над 300 гости ще се съберат в зала 1 на НДК, пред която

ще има мобилни лаборатории за

бързи тестове за ковид още от петък

Зелен сертификат ще осигурява безпроблемен достъп на всеки, който ще заседава. Вътре е предвидена дистанция между хората според най-строгите противоепидемични изисквания.

Дни преди най-висшия форум на социалистите се появиха съмнения, че той ще бъде отложен заради поредната вълна заразени. Това обаче са били инсинуации на определени кръгове, които опитват да стопират провеждането му в очакване на по-тежките за държавата и управляващата коалиция пролетни месеци.

Основната тема на конгреса ще е не само участието на БСП във властта, но и оставката на Нинова. Тя я подаде след парламентарните избори на 14 ноември, като така пое отговорността, че партията остана четвърта сила в новото Народно събрание.

Този резултат, заради който вътрешната опозиция атакува лидера, всъщност донесе най-сериозното влияние във властта за БСП от 8 години насам - след тройната коалиция между ДПС, социалистите и царската партия и сгромолясването на съюза на БСП и ДПС, подкрепени от “Атака”, с правителството на Пламен Орешарски.

Стратегията на Нинова - поведение с умерен тон, което тя зададе на своята партия в последните три предсрочни предизборни кампании, изненадващо легитимира столетницата като партия на промяната.

Лидерът на БСП направи

приемлива тази политическа сила

за управлението и желан партньор

за коалиция както от партиите на статуквото, така и от тези на промяната. Нинова вероятно много по-лесно можеше да структурира нова тройна коалиция с ГЕРБ и ДПС и да получи много повече власт в нея, но тя заложи на партиите на промяната. Затова не бе изненада, когато въпреки четвъртото място и своите 26 депутати БСП се превърна в балансьор на настоящата управленска четворна коалиция.

А Нинова постигна всичко това въпреки силния натиск не само отвън, но и от вътрешната си опозиция. Партийните ѝ врагове бяха категорично против лидерката в оставка да води преговорите за съставянето на правителството.

Вместо дистанциране от Нинова новите лидери Кирил Петков и Асен Василев демонстрираха своето

пристрастие и уважение към нея,

отивайки на крака на “Позитано”,

за да изглаждат всеки проблем

преди съставянето на коалицията. Така Нинова се пребори и включи в програмата на правителството пакет от социални искания, които бяха част от програмата на БСП. При това се наложи в коалиция с идеологически противник, какъвто за столетницата е “Демократична България”.

Всяка от четирите партии направи компромис и балансът е крехък, но според признание на партньорите ѝ той се дължи на разумния тон, наложен от Нинова в дебата в коалицията по всяка тема. Тезата на Нинова бе, че няма да допусне държавата да остане в политическа криза с поредни избори.

Днес БСП изглежда отвън и отвътре като стабилен партньор в печелившия отбор с вицепремиер Нинова и четири министерства.

Малко преди конгреса обаче Нинова бе категорична, че няма да оттегли оставката си. Мнозина припомнят през юни 2019 г., но тогава нейните аргументи да се върне начело бяха да попречи на външни икономически лобита да завладеят партията. Тогава тя обвини вътрешната си опозиция в опит за разкол и продажба на интересите на БСП.

Битката ѝ за реформата на партията през последните години ѝ донесе много удари от свои и чужди, но

Нинова се оказа по-силният и търпелив играч

Когато през ноември подаде оставка, тя заяви, че този път процедурата трябва да бъде извървяна докрай и конгресът да я констатира. А след това да насрочи нов вътрешнопартиен избор за лидер. По този начин даде да се разбере, че отново ще се бори за първия пост в БСП. Факт е, че днес Нинова няма реална алтернатива, а само сбор от недоволни бивши членове на ръководството срещу себе си. Затова и настроенията в червените редици преди конгреса са за препотвърждаване на подкрепата за нея. А сред делегатите от страната дори вървят подписки да не се констатира оставката ѝ. Мотивите са, че оттеглянето на Нинова от лидерския пост в този момент ще разклати сериозно позициите на партията в управленската коалиция. Още повече че реално БСП се върна и във втория етаж на властта и в областните управи в държавата и много червени активисти получиха оферта за изпълнителната власт.

Ако конгресът не приеме

оставката на Нинова, няма

да има и избор на лидер

Засега единственият, който е обявил кандидатурата си за председател, е Крум Зарков. Подкрепата за него на национално ниво в БСП след съставянето на правителството, е видимо намаляла, както и популярността му в местните структури. Вероятно на конгреса лидерски сблъсък между него и Нинова няма да има, тъй като младият юрист бе категоричен, че ще се изправи срещу нея само на пряк избор.