Лукашенко насрочи референдум за одобряване на нова конституция на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/10692868 www.24chasa.bg
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Беларус Александър Лукашенко насрочи спорен конституционен референдум за 27 февруари, въпреки че според критиците е вероятно резултатът от вота да бъде фалшифициран, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

Днес Лукашенко подписа указ за определяне на датата на референдума, на който гласоподавателите трябва да решат дали да приемат или отхвърлят новата конституция, съобщи правителството.

Критиците, сред които е и лидерът на опозицията Светлана Тихановская, призоваха Европейския съюз, САЩ, Великобритания и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не признават референдума, който в писмо те определиха като незаконен. Те също така поискаха да бъдат наложени нови санкции на режима на Лукашенко.

Наред с широките си правомощия Лукашенко се стреми да даде на беларуския парламент (Национално събрание) почти неограничени правомощия. Очаква се той да назначи себе си за негов председател, което ще му осигури имунитет за подвеждане под отговорност.

Лукашенко е обвиняван в убийства, изтезания и други тежки престъпления срещу човечеството след кървавото потушаване на мирните протести, които се разразиха, след като той заяви, че е спечелил избори, които се смятат за фалшифицирани. Той не е признат за президент от ЕС.

Широко разпространено е мнението, че той е организирал криза с мигранти в Европа, като умишлено е организирал хора от обхванати от войни региони да стигнат до границите на ЕС в отговор на санкциите, наложени на Минск от ЕС.

Тихановская заяви, че гласуването (на референдума - бел. ред.) би било невъзможно предвид нивото на репресии в Беларус и липсата на независими медии.

Лукашенко също така е закрил няколко неправителствени организации и е вкарал в затвора стотици дисиденти.

Опозицията днес призова хората да унищожават дадените им на референдума бюлетини.