Мия Мотли празнува победа на първите парламентарни избори в Барбадос като република

https://www.24chasa.bg/novini/article/10693014 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Премиерът на Барбадос Мия Мотли днес отпразнува победа в първите парламентарни избори в страната, откакто тя стана република в края на ноември миналата година, след като замени британската кралица като държавен глава с избран президент, съобщи Ройтерс, цитирано от БТА.

Мотли свика предсрочните избори през декември, като заяви, че те ще помогнат за насърчаване на единството в момент, когато правителството се бори с пандемията от коронавирус, която засегна тежко икономиката, ориентирана към туризма. "Днес сутринта на 20 януари сме уверени, че народът е говорил в един глас - решително, единодушно и ясно", заяви Мотли пред ликуващи привърженици в главната квартира на Лейбъристката партия на Барбадос (ЛПБ).

"Искаме да благодарим на всеки един от хората на Барбадос за доверието, което продължават да ни гласуват,"каза тя в победната си реч, излъчена онлайн.

ЛПБ спечели всичките 30 места в националния законодателен орган според информациите и изборните карти, публикувани от местните медии. Преди това партията имаше 29 места след нейната съкрушителна победа през 2018 г.

Верла де Пейза, лидер на опозиционната Демократична партия на труда, призна поражението си.

Предсрочните избори на Мотли изтеглиха гласуването с около година и половина по-рано от предвиденото. Лидерите на опозицията отправиха критики към нея, че вотът се провежда в момент, когато някои хора са заразени с коронавирус и не могат да излизат от домовете си. Около 5500 души от население от малко под 300 000 са в изолация поради КОВИД-19, сочат официалните данни.

Опозицията безуспешно поиска съдебна забрана за провеждането на гласуването с мотива, че провеждането на вота в условията на пандемия е в нарушение на избирателните права.

Бившата британска колония обяви независимост през 1966 г., но запази кралица Елизабет като церемониален държавен глава до 30 ноември миналата година. Тогава тя беше заменена от президента Сандра Мейсън.