Сърбия се отказа от проекта за добив на литий

https://www.24chasa.bg/novini/article/10693608 www.24chasa.bg
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич СНИМКА: Ройтерс

Сръбските власти се отказаха от проект за разработване на литиево находище, който трябваше да бъде реализиран от Рио Тинто, предадоха световните агенции и БТА.

Новината съобщи премиерката Ана Бърнабич. Отказът от проекта става няколко месеца преди парламентарните и президентските избори в Сърбия, които вероятно ще са през пролетта.

Администрацията на президента Александър Вучич се опитва да получи подкрепата на избирателите, тъй като противопоставянето на обществеността на проекта за литиевото находище беше подхранвано и от недоволство към правителството.

"Удовлетворихме всички искания на протестиращите и сложихме край на Рио Тинто в Сърбия", заяви Бърнабич. "Всичко, свързано с проекта, приключи", допълни тя.

Минният англо-австралийски гигант Рио Тинто планираше да разработи едно от най-големите находища на литий в Европа, намиращо се в западната част на Сърбия, близо до град Лозница. Еколози и жители на района обвиниха Рио Тинто и президента Вучич, че действат в пълна тайна относно проекта и отказват да публикуват доклади за екологичното му въздействие. Те се опасяваха, че районът ще бъде опустошен в резултат на минните дейности. Проектът породи протести с участието ни хиляди хора. Стигна се до блокада и на магистралата за Белград и на основни пътни артерии в няколко градове с цел да бъде накарано правителството да се откаже от проекта.

Рио Тинто планираше да инвестира 2,1 милиарда долара в разработването на находището, което би могло да захрани над един милион електромобила на година.