Русия: Силите на НАТО да напуснат България и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/10694583 www.24chasa.bg
Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

ГЕРБ поиска изслушване на премиера, външния и военния министър за ултиматума на Москва

Изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния е част от гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, съобщи в петък руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

„Един от стълбовете на нашите инициативи е нарочно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Говорим за изтегляне на чужди сили, техника, оръжия и други стъпки, за да се върнем към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния“, се казва в писмени отговори на Министерството на външните работи на въпроси, изпратени от медии за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Днес предстои пореден опит за намиране на дипломатическо решение на украинската криза. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в Женева с руския външен министър Сергей Лавров.

През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че "не гледат един на друг като противници" и създават "механизъм за консултации, координация и съвместни действия".

През 1999 г. в алианса пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. - Албания и Хърватия, през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 страни и продължава политиката си на "отворени врати", припомня БТА.

Да бъдат изслушани в парламента премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военният Стефан Янев поискаха от ГЕРБ след ултиматума на руското МВнР за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния.

„Това пряко засяга суверенитета на Република България“, подчерта председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Коментарът се очаква по късно в парламента, защото посочените министри трябва да се явят на петъчния парламентарен контрол. 

Очаквайте подробности!