Нито Русия, нито САЩ очакват пробив на срещата между Блинкън и Лавров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10696126 www.24chasa.bg
Антъни Блинкън и Сергей Лавров се срещат в Женева в опит да се успокои кризата около Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров започнаха днес срещата си в Женева, считана за ключова в опит да се успокои кризата около Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

Двамата първи дипломати, които се познават добре, се ръкуваха, преди да започнат последния кръг от интензивен дипломатически маратон на фона на подозренията на Вашингтон, че Русия иска да нахлуе в Украйна - нещо, което Кремъл отрича.

В началото на преговорите в Женева ръководителят на руската дипломация Лавров каза, че не очаква "пробив" по време на дискусиите с американския си колега Антъни Блинкън.

Седнал срещу него в началото на тази дискусионна сесия, която трябва да продължи около два часа, Антъни Блинкън обеща "единна, бърза и твърда" реакция в случай на нахлуване в Украйна, но увери, че САЩ продължават да търсят дипломатическо решение.

САЩ не очакват изглаждане на различията с Русия за Украйна по време на днешните разговори в Женева, но се надяват да изпробват, дали дипломацията остава осъществим вариант, заяви при пристигането си за срещата Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Моментът е решаващ. Вие сте прави: Не очакваме да изгладим различията си днес тук", каза американският държавен секретар във встъпителните си слова на срещата с Лавров.

"Надявам се и очаквам обаче, че ще можем да изпробваме дали пътят на дипломацията, на диалога остава отворен. Решени сме да вървим по този път за изглаждане на различията си по мирен начин и се надявам днес да изпробвам, дали подобен подход ще проработи", допълни Блинкън.