Учени създадоха сензор за влажност, вдъхновен от носовете на камилите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10696500 www.24chasa.bg
Камилите умеят да намират какво да пият в огромната пустиня с помощта на носовете си, които са отлични детектори на влага. СНИМКА: Пиксабей

Изследователи от Китай са разработили издръжлив и чувствителен сензор за влажност, вдъхновени от носовете на камилите, съобщи "Сайънс дейли".

Известно е, че тези животни са способни да оцеляват в горещи условия с малко вода. Камилите освен това умеят да намират какво да пият в огромната пустиня с помощта на носовете си, които са отлични детектори на влага.

В ново проучване, публикувано в изданието Nano на Американското химическо общество, китайските учени описват създадения от тях сензор за влажност, за който са почерпили вдъхновение от структурата и свойствата на камилския нос. Тесните му извивки създават голяма повърхност, покрита с абсорбираща вода слуз. За да наподобят тази структура, специалистите са създали пореста полимерна мрежа. Върху нея те са поставили привличащи влагата молекули, известни като цвитер-йони, за да имитират свойството на слузта да променя капацитета си при промяна на влажността.

В направените тестове необичайният сензор се е оказал изключително издръжлив и способен да следи промените в нивата на влажността дори в горещи промишлени газове. Сензорът също така може да открива източници на вода и да усеща влагата, излъчвана от човешкото тяло.