Лавров: Русия няма намерение да напада Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10696752 www.24chasa.bg
Антъни Блинкън и Сергей Лавров се срещат в Женева в опит да се успокои кризата около Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

САЩ писмено отговарят на руските искания за гаранции следващата седмица

Срещата между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Женева приключи. Двамата разговаряха час и половина, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Преди преговорите, които предвиждаха обсъждане на поисканите от Русия гаранции за сигурност, и двете страни заявиха, че не очакват пробив. Предстои двамата министри да дадат отделни пресконференции.

"Русия никога не е заплашвала украинския народ, заяви Сергей Лавров след срещата.

Той съобщи, че двете страни се разбрали следващата седмица Вашингтон да представи писмени отговори на руските предложения за гаранции за сигурността, предаде Ройтерс.

"Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения", каза министърът.

Лавров каза, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха да съседката си.

„Русия няма намерение да напада Украйна“, каза външният министър.

По думите му Блинкън е потвърдил готовността на САЩ да съдействат за изпълнение на Минските договорености за Украйна. Той определи днешните разговори като открити и ползотворни.

„Русия не изключва, че цялата истерия, която Западът раздухва около Украйна, има за цел да прикрие политиката на Киев за саботиране на „Минск-2“, каза Лавров.