ЕК: Членките да съгласуват допълнителните изисквания за COVID сертификатите

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да съгласуват допълнителните мерки, които налагат на притежателите на валидни сертификати за COVID, предаде БТА.

Препоръчваме държавите да съгласуват във възможно най-голяма степен допълнителните ограничения за пътуване в ЕС и националните решения по повод сертификатите, заявиха говорители на комисията. Те отговориха на въпроси на пресконференция, свързани с решението на Франция повече да не признава удостоверенията, освен ако не са за допълнителна доза ваксина.

Говорителите отбелязаха, че според ЕК е редно сертификатите за ваксинираните да се признават в продължение на девет месеца от завършването на ваксинационния цикъл, когато документите се използват за пътуване между държави от ЕС. Препоръчваме пътниците с ковид сертификат да не бъдат поставяни под допълнителни ограничения, допълниха те.

Във вторник идната седмица се предвижда Съветът на ЕС по общи въпроси да обсъди обстановката с пандемията и общите мерки. Европейските министри ще разговарят за насърчаване на ваксинирането и за противодействие на дезинформацията за ваксините. Очаква се да бъдат утвърдени промени в правилата за пътуване в ЕС, ще продължи преоценката на списъка с чужди държави, с които границите остават отворени при определени условия.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още