Люксембург и Австрия също са против обявяването на ядрената енергия за зелена

https://www.24chasa.bg/novini/article/10697662 www.24chasa.bg
Ядрената централа "Фесенхайм". Снимка Архив

След Германия, и Люксембург и Австрия също изразиха яростна съпротива срещу включването на атомната енергия в щадящите околната среда енергии на ЕС, предадоха Франс прес и БТА. Двете страни обявиха, че ще се обърнат към съда, ако Европейската комисия приеме проекта за класифициране на атомната енергия и газа като устойчиви инвестиции и изразиха надежда, че и Берлин ще се присъедини към тях.

"Включването на атомната енергия ще изпрати погрешен сигнал. Тя не е икономична, нито е енергия на прехода, това ще отнеме прекалено много време", заяви пред АФП люксембургската министърка на околната среда, климата и устойчивото развитие Карол Дишбург. Тя каза това при пристигането си в северния френски град Амиен за срещата на енергийните министри от ЕС.

Министрите от 27-те страни членки от вчера обсъждат проекта, представен в края на декември от Европейската комисия, за "зелена таксономия" - класиране като устойчиви на инвестициите в атомни и газови електроцентрали, за да се улесни финансирането на дейности, допринасящи за намаляване на парниковите газове.

Страните членки имат срок до утре да искат изменения преди публикуването на окончателния текст.

"Бихме приветствали присъединяване на Германия към съдебен иск, какъвто планират Люксембург и Австрия", допълни Дишбург.

По-рано днес нейната австрийска колежка Леоноре Гевеслер посочи, че Австрия ще се обърне към съда, ако Европейската комисия приеме проекта за класиране на атомната енергия и газа като устойчиви инвестиции.

Германският държавен секретар Щефан Тидов реагира предпазливо, като отбеляза, че засега Германия работи по отговора се на проекта на комисията, след което ще представи нов текст. Според Берлин атомът не е "нито устойчив, нито икономичен" и поради това се обявява против включването му в зелената класация.

След анализ на забележките от отделните страни комисията трябва бързо да публикува окончателния текст, който ще се смята за окончателно одобрен четири месеца след публикуването му, освен ако не бъде отхвърлен с обикновено мнозинство от Европейския парламент или с квалифицирано мнозинство от страните членки (20 държави).

Този праг засега изглежда недостижим: десетина страни подкрепят включването на атома, сред които Франция, която иска да даде нов тласък на атомния отрасъл и някои страни от Централна Европа, като Полша, които трябва да заменят силно замърсяващите си въглищни централи с газови.

Предложенията на комисията за класиране на атома и газа като щадящи околната среда не са достатъчни и според чешкото правителство, уточнява ДПА, като се позовава на икономическото издание "Хосподарске новини". Либерално-консервативното правителство на Петър Фиала е внесло няколко предложения за промени в текста. Според изданието Прага иска атомът да не бъде класиран като технология на прехода. /Росица Николова/