БЕХ мести седалището на държавните мини "Марица изток" от Раднево в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10698197 www.24chasa.bg
Решението за смяна на седалището на държавните мини "Марица изток" е подписано от шестима членове на Съвета на директорите на БЕХ. СНИМКА: Архив

Синдикатите против, искат отмяна на решението

Със свое решение от 19 януари т.г. Българският енергиен холдинг мести седалището и адреса на управление на държавните мини "Марица изток" от улица "Георги Димитров" в Раднево в София, на адреса на БЕХ на улица "Веслец" в район Оборище. Освен това дружеството трябва да си изготви и нов устав.

Решението е подписано от шестима членове на Съвета на директорите на БЕХ, единствен от тях не е сложил подписа си доскорошният финансов директор на дружеството Стелиан Коев, който е мотивирал отказа си с конфликт на интереси. То трябва да бъде изпълнено от новия изпълнителен директор на дружеството Тодор Тодоров, който спечели конкурс за длъжността.

Синдикатите вече определиха това решение като немотивирано и необяснимо и изпратиха днес до президента, премиера, министъра на енергетиката и ръководството на БЕХ писмо с протест срещу него и искане то да бъде преразгледано. В документа КТ "Подкпепа" и КНСБ в мините предупреждават, че социалният диалог е потъпкан, а решението ще повиши напрежението сред хората, които се опасяват, че така ще започнат съкращения на персонала и последващи промени, свързани с администрацията на дружеството. Настоява се управляващите да внесат яснота за новите мерки пред колектива с над 6800 работници и служители в трите открити рудника на мините.

Подозренията са, че една от причините за смяната на адреса е заради опитите за поредни промени в ръководството на мините - неотдавна съдът в Стара Загора спря поискано вписване на временен нов член на СД и изпълнителен директор в лицето на инж. Илза Чинкова. При нов адрес на дружеството кадровите промени на мините ще трябва да се решават от друг съд.