Кирил Петков: 60% ваксинирани с 2 дози и премахваме зеления сертификат (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10699161 www.24chasa.bg

"Ще премахнем зеления сертификат в момента, когато постигнем два критерия. Първият е ваксинация от 60% с две дози. Вторият е - ако всички интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от COVID болни. Ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни".

Това заяви премиерът Кирил Петков, който даде  брифинг в Министерския съвет заедно със здравния министър проф. Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията - въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките - това е при много по-високо ниво на ваксинацията", подчерта проф. Асена Сербезова.

Премиерът Кирил Петков на брифинга в Министерския съвет.
Премиерът Кирил Петков на брифинга в Министерския съвет.

"За пътуване навън ще се съобразяваме с европейските мерки - допълни главният държавен здравен инспектор. - Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела".

Петков показа и оптимизиран план на властта за противоепидемичните мерки, който разделя страната на пет региона, за които да се взимат отделни мерки. Досега те бяха шест.

"Петте региона покриват петте медицински университета в страната", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Предвижда се в области с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. Така няма да затваряме цели области. Добрата новина е, че новият вариант на COVID не води до висока заетост на интензивните легла", каза още Петков.

"Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което започва с ограничителни мерки. Регион 5 област Ямбол влиза в етап 3, което означава също мерки, но ограничителни мерки след пет дни", заяви премиерът.

"Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие, преди да влязат в сила мерките", допълни той.

На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

"На coronavirus.bg вече всичко ще е видимо. По отношение това, което спомена премиерът, в държавите членки на ЕС знаете, че има много по-високи нива на ваксинация. Това искаме да постигнем и ние. Има връзка между ваксинацията и интензивните легла. Знаете в 90% от случаите тези легла се заемат от неваксинираните", коментира проф. Сербезова.

"Ако COVID се промени и стане една нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от никакви мерки, но с ваксинацията ще успеем да си върнем нормалния и свободен живот", обясни доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни, тази е много динамична, ще обхване повече хора, но по-бързо стават нещата.

По думите му в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Доц. Кунчев очаква до края на февруари, че ще влезем във фазата на нормализиране.

"В момента ученическата възраст влезе като първа по заболяемост", потвърди Кунчев. "Не се наблюдават засега много тежко протичащи заболявания при децата, но все пак сме в началото на вълната", допълни той.