Откриха увреждане на мрамора, от който е направена "Пиета" на Микеланджело

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700011 www.24chasa.bg
Микеланджело

При реставрацията на прочутата скулптура на Микеланджело "Пиета" от Катедралния музей във Флоренция е установено, че мраморния блок, от който е направен шедьовъра, е напукан, което е вероятната причина творбата да бъде изоставена от майстора, преди да бъде завършена, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Скулптурата, известна като "Бандини Пиета", изобразява Дева Мария и Мария Магдалена, които държат тялото на Христос, което Никодим сваля от кръста. Лицето на Никодим е автопортрет на Микеланджело.

"Тази Пиета е страдала и е много лична...това наистина е лична скулптура", каза за Ройтерс Беатрис Агостини, директор на проекта за реставрация.

Реставрационните дейности потвърдили, че по 2700-килограмовия мраморен къс има множество пукнатини, особено в основата. Това вероятно е била причината Микеланджело да спре работа по произведението, се посочва в съобщение на реставраторите.

Ренесансовият майстор първоначално имал намерение скулптурата да бъде поставена на гроба му, но няколко години, след като започва да работи по нея в средата на 16-ти век, 75-годишният тогава Микеланджело решава да остави творбата и я подарява на слуга, който пък я продава на банкера Франческо Бандини.

Реставраторите не са открили следи от удари с чук, което прави малко вероятна широко разпространената хипотеза, че нещастният Микеланджело се е опитал да разбие скулптурата в момент на слабост, се посочва още в съобщението.

Реставрацията на творбата започна през 2019 г., но бе прекъсвана няколко пъти заради пандемията от новия коронавирус. Посетителите можеха да се любуват скулптурата през цялото време на реставрацията, тъй като тя бе изложена на платформа в открита лаборатория зад стъклена преграда.