Мустафа Карадайъ: Рашков излъга, не каза кой е проверявала полицията на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700059 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков си позволи да излъже, че е отговорил на моя въпрос. Отговор на него няма. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Става дума за въпрос на лидера на движението от 15 декември с настояване да му бъдат изпратени документите за гражданите, които са били проверявани от полицията по време на последната предизборна кампания за вота на 14 ноември.

Новите управляващи правят промяна и заявяват - "трябва да има истински контрол на членовете на Министерския съвет по отношение на парламентарния контрол. Това е истински парламентаризъм." Това е цитат. Моят въпрос е да се предоставят всички документи, свързани с онези над 20 хиляди случая заявени от Бойко Рашков за полицейски произвол, тормоз на български граждани, натиск над народни представители, за всеки конкретен случай да ми се предоставят документите, каза той. Карадайъ припомни, че според новите текстове на правилника на парламента, министрите носят отговорност, ако не са отговорили на въпросите на депутатите.

Затова ще ви призова да си изпълнявате отговорностите и да не лъжете ,че имам отговор. Срокът е 7 дни, а аз съм си задал въпроса на 15 декември, подчерта Карадайъ.

Отговорът, който сте поставил, не е минал през мен. Моля ви да не ме обвинявате, че изнасям неверни твърдения. Ще проверим вашия въпрос и ако е необходимо, ще предприемем необходимите действия, отговори му зам.-шефът на парламента Мирослав Иванов.

Независимо кой води заседанието, това не променя институцията на председателя на Народното събрание, настоя Карадайъ.

Два пъти задавам въпрос към премиера Кирил Петков за това какви са мерките на правителството към сектор "Туризъм" и вие ми отказвате. Не мога да питам премиера за мерките, защото трябва да задам този въпрос към министъра на туризма. Мисля, че сте наясно, че този сектор е хоризонтален и не зависи само от министерството, скочи и бившата министърка на туризма и депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова.