Петков: НАТО и ЕС ми благодариха, че за пръв път от 10 г. сме предвидим партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700323 www.24chasa.bg
Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол СНИМКА: Велислав Николов

Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол, каза премиерът

"В нашите разговори с партньорите ни от НАТО и ЕС в личен разговор с мен, ни благодариха, че за пръв път виждат предвидим партньор, че ясно изразяваме позицията си. Споделиха, че от 10 години такъв предвидим партньор не са имали."

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол, който днес продължи до късно вечерта.

Петков увери, че правителството има обща позиция срещу исканията на Русия за изтегляне на натовски войски от наша територия.

Категоричен бе, че позицията на България за ескалиращото напрежение около Крим е пронатовска. "България многократно изразява подкрепа за намиране на мирен принцип за решаване на проблема. Ясно изразяваме съгласие за окупирането на Крим. Всяка държава има право да решава суверенното си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на напрежението", каза още той и подчерта, че страната ни се фокусира върху деескалация на напрежението чрез дипломация.

По-късно в кулоарите на парламента премиерът продължи: Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Вече говорихме с енергийния министър какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там.

Според Петков събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

Отивам обратно в МС, за да видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона.

България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация, подчерта Петков.