Корнелия Нинова: Срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700735 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова / Снимка: БСП

"В процеса на работа установихме, че в един язовир един е собственик на земята, друг е собственик на стената, трети на водата. А този на водата в някои случаи я е дал на концесия, за да може четвърти да гледа шарани. Имаме един язовир с по три собственика например – първи проблем. 11 язовира са ремонтирани за 500 000 000 лева, но за 10 язовира ремонтът не е приет - къде заради липса на книжа, на проекти, на разрешение от съответна община".

Това заяви министърът на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Така срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир по думите на вицепремиера.

Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим на вашето внимание, обяви Нинова и допълни, че се подготвят и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите около тези водни съоръжения. 

Други важни задачи са - създаването на единен регистър на язовирите в България, за да се знае колко са, къде се намират и чия собственост са, както и приключването на класификацията им, за да стане известно колко са опасните съоръжения и в какво състояние са.

Нинова посочи, че е необходимо да се ускори процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска собственост, към Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", както и да се актуализират язовирите, включени в списъка за ремонти с Решение на МС 495 и да започне адекватният им ремонт, като се започне с най-опасните съоръжения.