Гроздан Караджов: "Хемус" ще е готова до 2027 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10700852 www.24chasa.bg
Гроздан Караджов СНИМКА: Николай Литов

Магистрала "Хемус" ще е готова най-късно до 2027 година. Това обяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол тази вечер.

Дългите процедури, предшестващи старта на строежа, били причината за забавянето на пускането на движението по магистралата, стана ясно от неговите думи. 

Караджов съобщи още, че проблем има и с довършването на граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем - Ксанти". По думите на министъра фирмите, спечелили обществените поръчки, не искат да изпълнят проектите. Причината е поскъпването на строителните материали през последните месеци.

По думите на Караджов в Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма информация дали досегашният директор на "Автомагистрали" Десислава Христова се разследва. Отговорът бе на въпрос на депутата от ГЕРБ Николай Нанков, който беше и министър на регионалното развитие. "Аз съм сигурен, че вие много добре знаете отговорите на тези въпроси, които ми задавате", обърна се министър Грозданов към Николай Нанков.

 Най-неотложната задача е да се ускори работата по двата приоритета на министерството - доизграждането на автомагистрала "Хемус" и на скоростния път "Видин - Ботевград", обясни вицепремиерът.