Конгрес на БСП - ще отхвърлят ли социалистите оставката на Корнелия Нинова?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10701266 www.24chasa.bg

Конгрес на БСП събира днес елита на партията. Делегатите трябва да решат за оставката на лидера Корнелия Нинова и да започнат кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател. Социалистите ще обсъждат също идейното и организационно състояние на партията.

Препотвърждаване на подкрепата за лидера в оставка Корнелия Нинова. Такива са настроенията в БСП преди заседанието на 50-ия конгрес на партията. Сред делегатите върви подписка да не се приема оставката на лидерката, за да не разклатят партията и управляващата коалиция.

Преди минути социалисти разказаха, че вече около 2/3 от делегатите са подкрепили подписката срещу приемане на оставката на председателката.

961 делегати и над 300 гости вече се събират в зала 1 на НДК, пред която има мобилни лаборатории за бързи тестове за ковид още от петък. Зелен сертификат ще осигурява безпроблемен достъп на всеки, който ще заседава. Вътре е предвидена дистанция между хората според най-строгите противоепидемични изисквания. Дни преди най-висшия форум на социалистите се появиха съмнения, че той ще бъде отложен заради поредната вълна заразени. Това обаче са били инсинуации на определени кръгове, които опитват да стопират провеждането му в очакване на по-тежките за държавата и управляващата коалиция пролетни месеци.

Лидерката Корнелия Нинова подаде оставка след парламентарните избори на 14 ноември, като така пое отговорността, че партията остана четвърта сила в новото Народно събрание.

Този резултат, заради който вътрешната опозиция атакува лидера, всъщност донесе най-сериозното влияние във властта за БСП от 8 години насам - след тройната коалиция между ДПС, социалистите и царската партия и сгромолясването на съюза на БСП и ДПС, подкрепени от “Атака”, с правителството на Пламен Орешарски.

Стратегията на Нинова - поведение с умерен тон, което тя зададе на своята партия в последните три предсрочни предизборни кампании, изненадващо легитимира столетницата като партия на промяната. Лидерката направи БСП приемлива за управлението и желан партньор за коалиция както от партиите на статуквото, така и от тези на промяната. Но заложи на партиите на промяната. А новите лидери Кирил Петков и Асен Василев отидоха  на крака на “Позитано”, за да изглаждат всеки проблем преди съставянето на коалицията, в чието правителство Нинова стана вицепремиер и икономически министър.

Малко преди конгреса обаче Нинова бе категорична, че няма да оттегли оставката си. Мнозина припомнят през юни 2019 г., но тогава нейните аргументи да се върне начело бяха да попречи на външни икономически лобита да завладеят партията. Тогава тя обвини вътрешната си опозиция в опит за разкол и продажба на интересите на БСП.

Битката ѝ за реформата на партията през последните години ѝ донесе много удари от свои и чужди, но Нинова се оказа по-силният и търпелив играч.

Когато през ноември подаде оставка, тя заяви, че този път процедурата трябва да бъде извървяна докрай и конгресът да я констатира. А след това да насрочи нов вътрешнопартиен избор за лидер. По този начин даде да се разбере, че отново ще се бори за първия пост в БСП. Факт е, че днес Нинова няма реална алтернатива, а само сбор от недоволни бивши членове на ръководството срещу себе си. Затова и настроенията в червените редици преди конгреса са за препотвърждаване на подкрепата за нея. А сред делегатите от страната дори вървят подписки да не се констатира оставката ѝ. Мотивите са, че оттеглянето на Нинова от лидерския пост в този момент ще разклати сериозно позициите на партията в управленската коалиция. 

Засега единственият, който е обявил кандидатурата си за председател, е Крум Зарков. Ако конгресът не потвърди оставката, процедура по нов вътрешнопартиен избор няма да бъде отворена.