Приемаме 7 изтребителя от Испания и Нидерландия да ни пазят небето

https://www.24chasa.bg/novini/article/10702582 www.24chasa.bg
Стефан Янев Кадър: Нова тв

България ще приеме пет изтребителя “Юрофайтър” от Испания и два F-35 от  Нидерландия, които да пазят въздушното ни пространство. Това стана ясно от изказване на военния министър Стафан Янев пред журналисти.

Предните дни Испания и Нидерландия предложиха да изпратят на България изтребители заради ескалиращото напрежение между Русия и НАТО, след като Москва разположи хиляди военни по границата с Украйна.

Подготовката на военно присъствие, демонстрацията на солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост с български въоръжени сили. Разбира се, добре знаем и от години говорим какво е реалното състояние. Добре знаем, че има определени недостатъци. Там, където ги има и бъде преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО, обясни Янев.

Да, самолетите от Испания и Нидерландия са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачата за охрана на българското небе, т. нар. съвместна охрана, коментира Янев. Този елемент от колективната сигурност на НАТО е известен като еърполисинг.

Военният министър обясни, че става дума за ротация на испанските сили, за която Министерския съвет щял да вземе решение в понеделник, а пък ротацията на изтребителите от Нидерландия била планирана за април - май.