Мустафа, който няма крайници, и еднокракият му баща ще се лекуват в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10702668 www.24chasa.bg
Малкият Мустафа е роден без крака и ръце

Благодарение на солидарността на хиляди италианци 5-годишното сирийско момче Мустафа, родено без крайници, и баща му, останал инвалид, ще намерят по-добър живот. Трогателната история на сирийското семейство стана достояние на милиони по света, след като снимка, на която бащата се радва на сина си, спечели Международния фотографски конкурс в Сиена за 2021 г.

На нея останалият само с един крак заради бомбардировки родител е вдигнал във въздуха радващото му се момченце без ръце и крака. То е родено с малформации вследствие на поглъщането на отровни газове от бременната му майка. Снимката е дело на турския фотограф Мехмет Аслан. Именно в страната си е запечатал момента на усмивки между бащата и сина, който трогна публиката от цял свят. Фотографията беше възприета като химн на радостта въпреки трудностите и ужасите на войната в Сирия, заради които семейството на Мустафа е напуснало родното си място.

Веднага след публикуването на снимката започна кампания на солидарност, която доказа, че италианците имат голямо сърце. Директорът на фотографския конкурс от Сиена Лука Вентури постави началото на проект за събирането на средства, с които Мустафа и семейството му – бащата Мунзир, майката Зейнеп и двете сестри Нур и Сачиде да дойдат в Италия и да започнат нов живот.

Бащата на Мустафа го носи на гърба си, въпреки че е с ампутиран крак
Бащата на Мустафа го носи на гърба си, въпреки че е с ампутиран крак

За кратко време бяха събрани над 100 хил.евро. Италианското посолство в Анкара стана гарант пред турските власти, обяснявайки им, че бащата и синът могат да получат необходимите медицински грижи на Апенините. Семейството живее от 3 г. в апартамент на границата между Турция и Сирия. Така стана възможно пристигането на 21 януари на сирийското семейство в Рим. То ще живее в Сиена. Бащата и момченцето обаче ще бъдат за няколко седмици в Будрио, където ще им бъдат произведени специални протези. Те ще позволят на Мустафа и родителя му да водят нормален живот.

Снимката, която спечели Международния фотографски конкурс в Сиена за 2021 г.
СНИМКИ: Инстаграм Мехмет Аслан
Снимката, която спечели Международния фотографски конкурс в Сиена за 2021 г. СНИМКИ: Инстаграм Мехмет Аслан