Министър Иванов: Държавата показа, че стои зад земеделските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/10703349 www.24chasa.bg
Министър Иван Иванов.

„За пръв път Министерство на земеделието има бюджет, с който държавата застава зад земеделските производители в размер на близо 200 млн. лв. Това са извън европейските средства, които се дават като субсидия“. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседанието на 50-ия конгрес на БСП.

Той заяви, че стои твърдо зад поетите от БСП ангажименти - намаляване на 9% на ДДС за храните от малката потребителска кошница, разработване политики в защита на българските производители, налагане на таван на субсидиите. „Работим за подпомагане на българското производство, така че то да стане конкурентноспособно, да помогнем на производителите да създават продукт с висока добавена стойност, а потребителите да имат достъп до качествени български продукти, на достъпни цени“, допълни Иванов. Като друг приоритет той посочи намиране на целева финансова подкрепа за чувствителните традиционни отрасли в земеделието. По думите му още по наложително това е с оглед на тежкото състояние, в което се намират те след показването на цените на енергоносителите и на фуражите.

„За един месец в Министерство на земеделието успяхме да въведем прозрачен и диалогичен стил на работа, чрез проведени редица срещи със земеделци от различни сектори: голяма среща с 35 основни браншови организации, 3 срещи по сектори: животновъдство, растениевъдство и преработватели, в които взеха участие десетки организации, заявили желание за диалог“, каза земеделският министър. Той подчерта, че разговори са проведени и с горските стопанства, относно предстоящото намаляване на цената на за битови потребители. В диалог сме и с представители на синдикатите. .

„По време на тези срещи се запознахме с основните проблеми на българските земеделци и заедно с тях търсим решения на най-наболелите проблеми“, каза той. Иванов допълни, че за първи път се разкриваме онлайн приемна за първи, в която всеки месец заинтересовани земеделци ще могат да задават въпроси към отделни дирекции.

„Заедно с българските земеделци сме изправени и пред предизвикателството да завършим Стратегическия план на България по ОСП. Трябва да компенсираме забавянето, което се дължи на политическата обстановка в страната и да заложим в него политиките записани в коалиционното споразумение“, обясни агроминистърът.

Като друг приоритет той посочи прекратяването на корупцията и административния произвол, какъвто ангажимент е поет в коалиционното споразумение. „В тази връзка сме предприели редица действия за установяване на нарушения, сред които са и извършения одит в „Напоителни системи“, стартът на изкореняването на корупционните практики, от които много хора се оплакват“, допълни той.

По думите му една стабилна БСП, означава и стабилен партньор в управлението. „Без това няма да можем да осъществим целите които сме си поставили и да променим модела на управление, който доведе България до сегашното й положение“, категоричен бе той.