"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

https://www.24chasa.bg/novini/article/10703415 www.24chasa.bg

Тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе

Какво се сещате, като чуете SWAT? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал "Специален отряд" от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис, мечтаещ да облече униформата на специалното подразделение SWAT. Неговият шанс идва, когато командирът му Хондо получава задача да вербува и да обучи петима души за новото спецподеление. След седмици на изтощителни физически тренировки новата бойна единица е хвърлена в действие срещу опасен наркобарон, предлагащ 100 милиона долара на всеки, който го отърве от полицейската опека. Да, даже и полицията понякога има нужда от помощ. Когато това се наложи, те се обаждат на SWAT.

А добрата новина с български адрес е тази, че българинът на служба в американската полиция сержант Александър Балчев е избран за член на единия от елитните американски специални отряди (SWAT) в щата Северна Каролина. Поздравления за коравия нашенец! За тази новина научаваме от бюлетина на BAPA (Bulgarian American Police Association), в която членува и сержант Балчев.

SWAT (съкр. от Special Weapons And Tactics) са специални подразделения на американската полиция, предназначени за изпълнение на опасни операции. Служителите са подготвени за изпълнение на специални задачи, които превишават възможностите на обикновените патрулни полицаи, включително задържане на опасни престъпници, барикадирани заподозрени лица, спасяване на заложници, контратероризъм и бойни действия срещу тежковъоръжени престъпници. Отрядите на SWAT често пъти са екипирани със специални огнестрелни оръжия като например щурмови пушки, автомати (картечни пистолети), късоцевни пушки, карабини, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и мощни снайперни пушки.

Целия материал четете ТУК