Трети пореден ден стачка на градския транспорт в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10704546 www.24chasa.bg
Букурещ снимка pixabay

Трети пореден ден продължава днес стачката, обявена от работещите в градския транспорт в Букурещ, въпреки че в петък съдът обяви протеста за незаконен, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Генералният директор на компанията за градски транспорт в града Адриан Крит съобщи, че днес сутринта по маршрутите са излезли само няколко автобуса и трамвая. Един автобус е станал жертва на вандализъм, а извършителят остава неизвестен. Днес ръководството на компанията се събра, за да оцени щетите, причинени от стачката.

Протестът започна в четвъртък заради недоволството на служителите в градския транспорт, че исканията им за увеличаване на възнагражденията не са изпълнени. Председателят на синдиката на служителите в букурещкия транспорт Василе Петрариу каза, че първото условие за възстановяване на работата е уволнението на ръководителя на транспортната компания. "Общественият транспорт ще възобнови работа, само когато бъде сменено ръководството, това е ясно", заяви Петрариу.
Решението на някои шофьори на автобуси и ватмани да излязат да работят днес бе "наказано", съобщава Диджи 24 и публикува снимки от социалните мрежи, на които се виждат счупените прозорци на един автобус и надпис на него "Предатели".

Букурещката община предостави днес на шофьорите телефонен номер, на който могат да се обадят, за да съобщят за оказван натиск върху тях да участват в стачката, съобщи кметът на румънската столица Никушор Дан, цитиран от Аджерпрес.

Генералният директор на компанията Адриан Крит каза, че кметът Никушор Дан е поискал от прокуратурата да ускори мерките срещу лицата, които организират стачката, по-специално срещу синдикалния лидер Василе Петрариу.
"За съжаление, въпреки че има съдебно решение, от което произлиза, че стачката е незаконна, служителите не го спазват. Това е концентрирана атака срещу сигурността на букурещяни", заяви Крит и обвини синдикалистите, че защитават само собствените си интереси, а не тези на работещите.

Преговорите между синдикалистите и кмета на Букурещ се провалиха снощи. Служителите на компанията продължават да настояват за отстраняване на генералния директор на компанията за градски транспорт, което може да бъде решено само от Управителния съвет на компанията, посочва Диджи 24.

Кметът Никушор Дан призова към разум и подчерта, че има две съдебни решения във връзка със стачката, от която са засегнати стотици хиляди хора.