Висш съд в Турция: Изтеглянето от Истанбулската конвенция е противозаконно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10704605 www.24chasa.bg
Пез миналата година президентът Реджеп Ердоган публикува указ, с който Турция се отказа от Истанбулската конвенция. СНИМКА: АРХИВ

Главната прокуратура на Държавния съвет /висшия административен съд на Турция/ смята, че изтеглянето на Турция от Истанбулската конвенция с президентски указ е противозаконно и трябва да се отмени. Това се твърди в публикация на изданието "Къса далга", цитирана от БТА.

Според сведения, получени от изданието, главната прокуратура на Държавния съвет е издала становища, според което "решението на президента да се откаже от конвенцията е незаконно и трябва да бъде отменено".

Посочва се, че това становище е издадено по повод на заведено от адвокатката Нергиз Айдън и 12 жени от Кушадасъ дело, разгледано на заседание на Десети състав на главната прокуратура на Държавния съвет, което се е състояло на 6 януари 2022 г. Становището е обявено от главния прокурор на Държавния съвет Елмас Муджунгил.

Според прокуратурата президентът не е получил правомощия за прекратяване на международните договорености, касаещи основните права и свободи.

"Решението на президента относно прекратяването на конвенцията не е в съответствие със закона. Счита се, че решението трябва да бъде отменено", посочва Муджунгил, позовавайки се на членове 87 и 90 от турската конституция, според които "не е възможно издаването на президентски указ по въпроси, които се предвижда да бъдат регулирани от закона, и че Великото национално събрание на Турция има правомощия за одобряване, изменяне или отмяна на международните споразумения".

Турция бе първата страна, която подписа през 2011 г. Истанбулската конвенция за правата на жените. След разразилите се в някои среди на управляващата Партия на справедливостта и развитието искания за отказ от Истанбулската конвенция през миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган публикува указ, с който Турция се отказа от документа.