Хиляди в Европа протестираха срещу ваксинационните паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10705347 www.24chasa.bg
Демонстрации се състояха в Хелзинки, Лондон, Париж и Стокхолм. Снимка Ройтерс

Хиляди хора протестираха днес в няколко европейски столици срещу ваксинационните сертификати и другите мерки на властите срещу коронавирусната пандемия. Демонстрации се състояха в Хелзинки, Лондон, Париж и Стокхолм, предаде АП, цитирана от БТА.

В Швеция, където сертификат за ваксинация се изисква за публични прояви на закрито с повече от 50 човека, около 3000 души преминаха през центъра на столицата и се събраха на митинг на главния площад. Според местни медии в проявата са участвали членове на неонацисткото движение "Нордическа съпротива", което е следено от полицията заради насилствени действия по време на демонстрации.

Подобна манифестация с около хиляда участници имаше и във втория по големина шведски град Гьотеборг.

Полицията в Хелзинки съобщи за протестна демонстрация с около 4000 човека, преминала мирно. Малко преди рождественските празници финландското правителство упълномощи властите на регионално и местно равнище да налагат строги мерки за борба с разпространението на варианта "Омикрон" на коронавируса. Във цяла Финландия действат ограничения или забрани за публични прояви, студентите учат онлайн, а ресторантите работят при ограничен капацитет с изискване на сертификат от посетителите.