Силвио Берлускони няма да се кандидатира за президент на Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10705671 www.24chasa.bg
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви днес решението си да не се кандидатира за президент на републиката. Така той премахва пречката пред междупартийните преговори за издигането на единен кандидат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Номинирането на настоящия премиер Марио Драги да заеме президентския пост е най-вероятния изход от преговорите. Но не е ясно дали широката коалиция, която го подкрепя, ще издигне кандидатурата му поради опасения, че излизането му от правителството може да доведе до нови парламентарни избори.

Берлускони каза, че иска Драги да остане начело на правителството до края на парламентарния мандат през 2023 г. "Реших да предприема нова стъпка по пътя на националната отговорност, като моля тези, които ме предложиха, да се откажат да споменават моето име за президентството на републиката", се казва в комюникето на Берлускони.

Коалиция от десни партии го е помолила да се кандидатира за президент, но той едва ли ще бъде избран, защото за целта е необходима подкрепата на повече от хиляда парламентаристи и делегати на регионите при тайно гласувана, посочи Ройтерс.