Стефан Софиянски: Губи ми се планът за възстановяване и развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/10706377 www.24chasa.bg
Снимка: БНТ

"Надявам се в тази ситуация да се постигне нещо по-различно - добро взаимодействие между президенството и изпълнителната власт. Важното е да има резултат", заяви бившият кмет на София и ексслужебен премиер Стефан Софиянски по БНТ1.

"Губи ми се планът за възстановяване и развитие. Той трябва да стане достатъчно публичен, за да го изпълним. Напатихме се от това да вземаме пари от Европа, а от това да няма ефект. Бих препоръчал целият фокус на правителството да бъде в тази насока. Ако знаем намеренията на правителството, вероятно ще ни е по-лесно да приемем този план и да го изпълняваме", заяви той.

И добави: "Работата на правителството е двигател за решаване на проблемите на хората. Икономиката има нужда от сериозна помощ. Броят на новоназначените хора е много по-малък от освободените. Така се натоварва и социалната система, а трябва да се стремим към обратното."

В отговор на въпрос за идеята на ГЕРБ да отпадне служебното правителство мнението на Софиянски беше, че трябва да го има. "Двете служебни правителства свършиха повече работа, отколкото Борисов за 10 години. Пропускът им беше, че вече можехме да усвояваме средствата от плана за възстановяване", отбеляза бившият премиер.

"Не бива да приемем еврота, защото ще задържим доходите на хората. Трябва да влезем в еврозоната след две поредни години ръст на брутния вътрешен продукт. Да не бързаме", бе мнението му за приемането на еврото.

"За съжаление не успях да намеря подходяща атмосфера в парламента, за да представя проекта си за нова конституция. Може би сега е моментът с новите партии в парламента. Е, чак до комунистите няма да опра. Може би това Народно събрание към края на мандата си трябва да приеме проект за нова конституция, а следващото да е Велико народно събрание, за да я приеме", завърши Стефан Софиянски.