Инж. Александър Дунчев от ПП: За Кирил Петков горите са приоритет номер едно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10706656 www.24chasa.bg
Инж. Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме Промяната" Снимка: Изпълнителна агенция по горите

"За министър-председателят Кирил Петков горите са приоритет номер едно и трябва да постигнем горската реформа, каквото и да ни струва това". Това каза в "Неделя 150" инж. Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" по повод извеждането на Агенцията по горите извън Министерство на земеделието.

"Тя ще бъде независима и към министър-председателят Кирил Петков, което ще изведе управлението на едно най-високо ниво като отговорност и прозрачност, така както е в Англия. Горите са изключително природно богатство и трябва да бъдат опазвани и защитавани като ресурс от първостепенно значение. Досега земеделското лоби, мога да ви дам примери много, доведоха до това горите да се управляват като една картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси на България. Втората причина това да се случи е, че се цели министър-председателят да почне да носи пряка отговорност какво се случва с горите, а сега е удобно на много хора и интереси тази отговорност да е размита - между директор на агенцията, министри, в момента има два, които са с ресор "гори" и мога да ви дам примери от моя личен опит как без никой да знае името на заместник-министъра, който вече години наред си управлява, се оказва политически натиск наляво и надясно и никой не знае за този човек, и всъщност това си продължава, което е доказателство, че интересите да няма държавна агенция са доста големи, защото се улеснява много повече политическото кадруване и натиск върху горската система, което пък ни е третата причина да има такава агенция и да не се случва тя. Защото нашата визия и това, което започнахме да правим и политиката на ПП да се спре с кадруването в горите, това не изнася на страшно много хора. Вече виждаме как върви кадруването в цялата система, с кадри, с кадри, които нямат почти никакъв опит, а вече са на управленски позиции", каза Дунчев.

Според него, парите, които се правят от горско стопанство в България са около половин милиард лева. "На пръв поглед не са безкрайно много, но явно са достатъчни, за да предизвикат интерес и на второ място това са дървата за огрев, на парламентарен въпрос получихме отговор, че да няма дърва, раздадени за местно население, е че кметовете злоупотребяват със списъците по закон за дърва и вместо да предоставят списъци по домакинства, както е по закон, кметовете раздават списъци от избиратели, видимом целта там е била да се раздават дървата така, че да се печелят избиратели, а не да се изпълнява закона и на преференциални цени да се предоставя дървесина на местното население и това си е написано в отговор на министъра как всъщност това е проблемът. По законът по горите изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване на дърва за огрев на местното население, но вместо тях го правят държавните горски стопанства, с което цялата тази система се разширява удобно, въвличат се вътре горски служители, които почват да играят в тази политическа схема, а това създава възможност и за кадруването на кметовете в горсите стопанства, тъй като ние правим в момента допълнителни разследвания, с които ще покажем как кметовете кръгът от фирми, които получават дървесината се затваря до степен, в която държавата губи два до три пъти от реалната цена на дървесината, което отново облагодателства фирми с политически протекции", каза Дунчев и допълни, че мораториум върху износа не трябва да има. "Защото ние вместо да търсим причините защо няма дърва, защо цената скача нагоре, ние взимаме популистко решение, като износа изобщо не е голям става дума за няколкостотин кубика, които на фона на 7-8 милиона ползване ежегодно като кубици дървесина, не е редно", обясни още инж. Дунчев, който наблегна и на факта, че в момента няма нито един лесовъд, който да отговаря за горите и това ще се промени.