Корнелия Нинова: Въпросът за разполагане на чужди войски не е обсъждан от правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/10706769 www.24chasa.bg

Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия, заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО-Русия и конфликта в Украйна

Въпросът е на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и конфликта в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет.

Искам да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерския съвет и няма решение на правителството. Всички изразени дотук мнения са лични мнения,заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

Ние вчера не заявихме позиция, защото днес имаме своя най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война. Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства, каза още тя.

Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия. И също да помоля па партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно. В правителственото споразумение пише следното: "Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношение, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование. Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион." Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия, уточни Нинова.