Велизар Шаламанов: Да спрем още тази година зависимостта от руския Военно промишлен комплекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/10706899 www.24chasa.bg
Велизар Шаламанов

Руснаците много добре знаят, че няма как НАТО да се върне към 1997 г., просто завъртат големия пазарлък, смята Каракачанов

Българският президент и правителство реагираха правилно, каза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов по Би Ти Ви по повод позицията им за искането на Кремъл от България да се изтеглят натовските части и въоръжение.

Той добави: руснаците много добре знаят, че няма как НАТО да се върне към старите си позиции от 1997 г. Поставяйки тъкав въпрос те завъртат големия пазарлък за Украйна и НАТО.

Ние трябва да прекратим още тази година всякаква зависимост на нашата отбрана от руския Военно-промишлен комплекс и да не допускаме руски специалисти в нашите поделения, свързани с бойни дежурства и най-вече в сферата на въздушното патрулиране, каза друг бивш министър на отбраната - Велизар Шаламанов.

Няма как от днес за утре да махнем цялото руско въоръжение поради простата причина, че няма друго, контрира Каракачанов. Има, но струват пари, които България няма как да извади накуп.

Украйна може да замести абсолютно всичко, което Военно промишленият комплекс на Русия прави, трябва да спрем да финансираме ВПК на Русия, отговори Шаламанов.

Отказваме се руското въоръжение и въоръжаваме армията със сопи, иронизира Каракачанов.

Той каза, че в България няма нито натовски, нито американски войски. Имаме съвместни обекти, на които се провежда обучение.

В България има Център за интеграция на силите по решение в Уелс от 2014 г. - многонационална структура, предназначена да управлява действия по разполагането на войски на НАТО при учения и операции и полеви комуникационно информационен модул, каза Шаламанов.

Има представители в различни структури, ние сме натовска държава, и ние имаме представители примерно в многонационалната бригада в Румъния и навсякъде, където има подобни структури на НАТО, това не са натовски войски. Абсолютно безпредметна е тази претенция и те го знаят, каза Каракачанов.

Според него България трябва да бъде един от гласовете в НАТО и ЕС, който да държи на диалог и споразумение за взаимно сдържане и гаранции, а не на дрънкане на оръжие, защото каква ще бъде ответната реакция на руснаците - ракетите с малък обсег на действие в Сърбия, ядрено оръжие в Беларус, в Сирия ракетно-космическите им войски, в Куба, евентуално Никарагуа и Венецуела - също. Светът няма да стане по-сигурен, ако отидем на конфронтация, каза Каракачанов.

По повод това, че Испания и Нидерландия ще изпратят самолети в България за охрана на въздушното ни пространство Шаламанов каза, че това е демонстриране на солидарност. Двата испански и двата холандски самолета не са признак на предстояща агресия, смята Каракачанов.

В този контекст водещата каза, че през 2016 г. командирът на ВВС Румен Радев, подава рапорт за напускане, защото чужди самолети ще охраняват срещу заплащане българското въздушно пространство. Правилно тогава ген. Радев е подал рапорт, тъй като е заел позиция обратна на неговия министър на отбраната, жалко че премиерът не е приел този рапорт, каза Шаламанов. Тогава го възприех повече като жест на един командир, отколкото като политически ход, каза Каракачанов и добави, че това няма нищо общо със сегашното положение.