Стартира данъчната кампания в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10707027 www.24chasa.bg
Дончо Барбалов

5% отстъпка до края на април при плащане на данък сгради и налога върху колите, първа вноска за такса смет - 30 април

Данъчната кампания в София за 2022 г. стартира от днес. Първо онлайн, а от понеделник местните данъци ще могат да се плащат и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и налога върху автомобилите, е 30 април. Бонусът обаче е при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, съобщиха от дирекцията по общински приходи.

Печатането на хартиените данъчни съобщения ще започне в средата на февруари, уточниха от Столичната община. Те ще бъдат разпратени през март до тези собственици, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

Данък МПС в столицата може да се плаща от 8 януари. За две седмици собственици на превозни средства, регистрирани в столицата - физически и юридически лица, са платили над 6 млн. лв. През миналата година постъпленията от данък МПС са общо 112,2 млн. лв., като 64 млн. лв. от тях са внесени от физически лица.

132 млн. лв. пък са приходите от данъка върху недвижими имоти през 2021 г. 62 млн. лв. от тях са платени от физически лица - собственици на имоти.

Сроковете за плащане на местните данъци и такси без да се начислява лихва за забавяне са: до 30 юни - първа вноска за данък сгради и до 31 октомври - втора вноска. Такса смет може да бъде платена на четири вноски: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.

Размерите на местните данъци и такси в столицата не са променени и са същите като през 2021 г. Най-удобният начин за внасяне на задълженията е през портала на С толична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет, напомнят от общината.