Елена Йончева: Иван Гешев ще присъства на изслушването в Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10707379 www.24chasa.bg
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

"Главният прокурор Иван Гешев ще присъства лично на изслушването към мониторинговата група към LIBE в Брюксел". Това каза в "Неделя 150" евродепутатката Елена Йончева.

"Това е една много влиятелна група, която се състои от 14 души по двама от всяко политическо семейство. Изслушването ще бъде в четвъртък в 10,00 часа българско време на закрити врати и по предварителна информация се знае, че ще присъстват на място в зала - министър-председателят Кирил Петков, Надежда Йорданова - министър на правосъдието, министър Атанасов на културата и главният прокурор Иван Гешев. Всички те ще бъдат на място в зала в мониторинговата група, което показва желание да се дадат конкретни отговори. Трябва да кажа, че предишните две изслушвания, които се проведоха ние изпратихме покана и към бившия премиер Борисов, който не дойде, впоследствие изпратихме и допълнителни, уточняващи въпроси, на които не получихме конкретни отговори и се наложи изпращане на мисия. Спомняте си в края на миналата година в България и тази среща бе продължение на това, което чухме от министрите преди", каза Йончева.

Според нея, този разговор ще даде възможност и на новото българско правителство да изложи своите конкретни планове как да се излезе от кризата, свързана с върховенството на закона. "Става дума за ендемичната корупция, за съдебната реформа, за свободата на мненията. Изслушването е важно, защото ЕК обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона от тази година. И този механизъм на обвързаност има за цел, в случая България, да вземе конкретни мерки, а не както досега ЕК да излиза само с общи думи, че България демонстрира желание за промяна и т.н. И ако тези мерки не бъдат предприети от новото правителство, всички тези реформи не бъдат извършени, едва тогава да започне наказателна процедура. Но аз вярвам, че до наказателна процедура няма да се стигне, защото правителството казва, че има желание за реформи и аз се надявам всички имаме това очакване, че тези реформи ще се случат. Тя даде пример и за въпросите, които ще бъдат зададени на място. "Например - доколко цялата съдебна реформа ще бъде съобразена с препоръките на венециансакта комисия, за реформа на прокуротурата и дали няма тази реформа да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, за корупцията, какво на практика се случва по високите етажи на властта по разкриване на корупцията, за реформа на медиите, въпросите ще бъдат много конкретни. Другата тема е пътищата - с корупцията по пътищата, големите инфраструктурни проекти, те са източник на големите корупционни сделки. И всичко това виждаме от една страна желание за разкритие, в същото време - буксуване", каза Йончева.

На въпрос за конгреса на БСП и преизбирането за лидер на Корнелия Нинова, Елена Йончева каза: "С 26 депутата на практика г-жа Нинова не може да формира основни политики. Но да, това беше срамен, режисиран конгрес, който хвърля БСП най-голямата лява партия в България доскоро в маргиналните, незначителни партии, като че ли целия конгрес нямаше никаква връзка с реалността. Защо казваме на тези над 800 000 души, които БСП изгуби в последните четири години. Но най-важния отговор, който не получихме - защо изгубихме доверието на тези 800 000, защо не сме припознати като опозиция, и аз смятам, че отговорността не е колективна, тя е на лидера, специално на Корнелия Нинова. На този конгрес не беше даден отговор - каква политика води БСП. Именно Нинова отдалечи левицата от социалдемокрацията, вместо да се говори за социални политики, за доходите на наемния труд, се изкарват теми за джендърството. Това не е проблема на България. Най-важната тема това е корупцията. Българите загубиха доверие към лидера на БСП, защото не показва борба срещу корупцията. И ще бъда съвсем конкретна - да сте чули от лидера на БСП да говори за Барселона, за шкафчета, една дума поне да сте чули? Защо именно лидера подкрепи г-н Цацаров по време на възхода на корупцията при ГЕРБ, това са нещата, в които БСП изгуби своето доверие, въпреки че много депутати от левицата положиха усилия да се бори с ГЕРБ. Битката срещу Борисов беше симулативна от страна на Нинова", каза още Йончева.