Четвърти ден стачкува градския транспорт в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10708521 www.24chasa.bg
Градският транспорт стачкува СНИМКА: Снимка: Архив

Стачката на работещите в градския транспорт в Букурещ продължава и днес, за четвърти пореден ден, въпреки че съдът обяви протеста за незаконен, съобщава телевизия Диджи 24. Директорът на компанията за градски транспорт в Букурещ каза, че днес по маршрутите в столицата се движат около една четвърт от превозните средства.
За днес по обяд бяха насрочени преговори между синдикалистите и директора на компанията за градски транспорт Адриан Крит, но представителите на профсъюза не се появиха, съобщава телевизията. На пресконференция днес Крит заяви, че стачкуващите оказват натиск върху колегите си, които искат да работят.
Протестът започна в четвъртък заради недоволството на работещите в градския транспорт, че исканията им за увеличаване на възнагражденията не са изпълнени. Председателят на синдиката на служителите Василе Петрариу каза, че първото условие за възобновяване на работата е уволнението на ръководителя на транспортната компания. "Общественият транспорт ще възобнови работа, само когато бъде сменено ръководството, това е ясно", заяви в началото на стачката Петрариу.
Днес синдикалният лидер заяви, че стачкуващите поемат риска и продължават протеста, въпреки решението на съда. По думите му около 80 процента от работещите в градския транспорт продължават стачката.
Директорът на транспортната компания обеща да няма дисциплинарни последици за онези шофьори, които излязат да работят, и заплаши стачкуващите с прекратяване на трудовите договори. Кметът на Букурещ обяви телефонен номер, на който водачите на превозни средства, които желаят да работят, могат да подадат сигнал за оказван върху тях натиск от колеги.
На фона на слухове, че в стачката ще се включи и подземният транспорт, днес от "Метрорекс" обявиха, че движението на метрото се осъществява нормално по предвидения график, съобщава още Диджи 24.