Румъния не очаква война на границата с Украйна, но ще помага на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/10708669 www.24chasa.bg
Букурещ снимка pixabay

Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Дънку заяви в предаване на телевизия Диджи 24 снощи, че Букурещ не очаква война на границата на Русия с Украйна и че Румъния няма да участва във въоръжен конфликт. "В същото време румънската държава трябва все пак да бъде подготвена за последиците от възможна война в региона", посочи министърът.

"След провала на преговорите в Женева, не можем да омаловажаваме шансовете за въоръжен конфликт в зоната на границата на Украйна. Това не означава, че Румъния ще бъде замесена в тази война, ясно е, че няма да има никакво участие, хората могат да бъдат спокойни в това отношение. Но, когато се случва нещо близо до теб, трябва да бъдеш, ако не под тревога, то поне в състояние на бдителност", каза военният министър.

"Не можем да кажем със сигурност дали ще има война там, в Украйна, защото това би излязло скъпо за Русия, ако го направи", каза Василе Дънку. Румънският военен министър напомни, че НАТО не може да се намеси военно в Украйна, тъй като тази страна не е членка на Северноатлантическия съюз.

"От тази гледна точка, ние - Румъния и НАТО, няма да влезем във война. Със сигурност ще има икономическа война,  може да има икономическа блокада, ако има конфликт, но в този момент не очакваме "гореща война", да го кажем така", подчерта румънският военен министър.

В същото време той посочи, че румънските власти вземат под внимание възможността да се сблъскат с вълна от украински бежанци в случай на избухването на война в района. "Готови сме в момента за възможна помощ за мигранти, това е хуманитарен дълг", каза Дънку.